Our story

About the Film

Një histori bashkëkohore e cila zhvillohet në një fshat ballkanik ku e vjetrit me të ri, tradicionalia dhe modernia, lindoria dhe perëndimoria, të gjitha ndërthuren. Iliri, një i ri shqiptar nga Maqedonia që emigroi në Francë, ka vendosur të martohet me një grua franceze me emrin Sabine (ndoshta nga dashuria, por ndoshta edhe për të siguruar lejen e qëndrimit). Për shkak të çështjeve ligjore (Iliri hyri në Francë në një vizë të rreme) ai duhet të kthehet në fshatin e tij të lindjes për t’u martuar. Kjo duket si një mundësi e madhe për ta parë familjen e tij përsëri pas shtatë vjet mungese dhe për Sabine që të mësojë më shumë për rrënjët e tij. Sidoqoftë, vizita e tyre e papritur bëhet e “tharë” kur babai i Ilirit, një burrë tradicional i moshuar, e kupton se djali i tij është kthyer vetëm për t’u martuar me një grua të huaj dhe pastaj për t’u larguar, duke e thyer premtimin që ai i kishte bërë një vajze nga fshati i tyre.

Kastirot Abdyli

Regjisor

Simeon Moni Damevski

Producent

Ismail Kasumi

Actor

Hazir Haziri

Actor

Gallery

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Festivalet

Filmi Kthimi (The Return) i Kastriot Abdylit, do të prezantohet edhe në katër Festivale ndërkombëtare duke filluar nga edicioni i tij në 17th të Tirana International Film Festival (23 maj-29 qeshor) 2019, për të vazhduar rrugëtimin e tij në 36 Golden Rose – Bulgarian Feature Film Festival që mbahet në Varna (27 shtator-4 tetor 2019), ku “Kthimi” do të shafaqet më 3 tetor.

Më 7 tetor, filmi “Kthimi”, do të hap Festivalin Ballkanik të Filmit dhe Kulinarisë në Pogradec, kurse më 19 tetor do të shfaqet në kuadër të 14th Macedonian Film Festival në Toronto.

Filmi “Kthimi” i Kastriot Abdylit, pas disa paraqitjeve që pati në arenën ndërkombëtare, ështe prezantuar edhe në edicionin e 28-të të Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Innsbruck të Austrisë.

“THE RETURN” (Kthimi) by Kastriot Abdyli has been officially selected to participate in the 67th International Filmfestival Mannheim-Heidelberg (5 to 19 November 2018) in the International Discoveries section.

 

BEST BALKAN

Një histori bashkëkohore e cila zhvillohet në një fshat ballkanik ku e vjetrit me të ri, 

GALLERY

Photo about the scene and entire film

Filmin “Kthimi” trajton migrimin si fenomen te shqiptarët, si dhe kontarditat që sjellin integrimi dhe globalizimi në traditat e familjeve shqiptare. Për rrjedhojë në këto konstelacione civilizuese e kulturologjike vendoset edhe kodi etik i shqiptarëve – besa, si një coordinate etno-psikologjike që përshkon gjithë fabulën e filmit.
Ngjarja zhvillohet në një fshat malor shqiptar. Iliri, një i ri shqiptar nga Maqedonia që emigroi në Francë, ka vendosur t ëmartohet me një franceze me emrin Sabine. Për shkak të çështjeve ligjore (Iliri hyri në Francë me njëvizë të rreme) ai duhet të kthehet në fshatin e tij të lindjes për t’u martuar. Kjo duket si një mundësi e madhe për ta pare familjen e tij përsëri pas shtatë vjet mungese dhe për Sabine që të mësojë më shumë për rrënjët e tij.
Sidoqoftë, vizita e tyre e papritur merr një kahje të papritur kur babai i Ilirit, një burrë tradicional i moshuar, e kupton se djali i tij është kthyer vetëm për t’u martuar me një grua të huaj dhe pastaj për t’u larguar, duke thyer besën që ai ikishte dhënë Bardhës, një vajze nga fshati i tyre.

Filmi është një dramë që ngërthen situata komike.
Në rolet kryesore paraqitet Selman Lokaj, Hazir Sh. Haziri Delphin Depardieu , aktorja nga Franca, Liridona Shehu, Safete Rogova, Sefedin Nuredini.
Skenarist Kastriot Abdyli dhe Isa Qosja. Drejtori I Fotografisë Vlatko Samoilovski, Kostumograf Izet Curri, Skenograf Zeni Ballazhi, Kompozitorë Memli Kelmendi, Montazhier Kastriot Saqipi dhe Blagoje Nedelkovski, Producent Ekzekutiv Simeon Damevski
Në rolet tjera paraqiten: Xhevat Qoraj, Shkëlqim Islami , Teuta Ajdini , Ismail Kasumi, Labinot Lajqi, Valon Bujupi, Virus Shala, Venera Lumani, Zijadin Murtezi , Hamdi Rashiti ,Muqbajadin Qamili,Nikola Kumev, Avdullah Gjikoka, Ellhame Bilall, Beqir Nuredini, Shota Baraliu, Muzafer Etemi, Flerentina Ademi, Valdete Ismaili, Donika Ahmeti, Enver Halimi, Agim Sulejmani, Ramadan Malaj, Abdurahman Rahman, Shkup Abdyli, Jon Saqipi, Arb Abdyli, Rron Grajqevci, Nadire Ismaili Salihu, Burhanedin Salihu Metush Agjani, Etrit Osmani, Shoqëria Kulturo Artistike “Karshiaka”.

Our Partners